Двама медици от Добричко получиха Сребърен знак Лекар на годината
Двама медици от Добричко получиха Сребърен знак Лекар на годината / Дарик Добрич

Двама лекари от Добричка област получават Сребърен знак "Лекар на годината". Това са д-р Митко Хаджиев от Каварна, работещ в медицинския център в града, и д-р Пламен Димитров от МБАЛ - Балчик. И двамата са анестезиолози. Информацията съобщи д-р Валери Веселинов, който е член на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз и бе част от делегацията, заседавала на извънреден събор на съюза. Той е и член на централната комисия по професионална етика, както и управител на ДКЦ-2 в Добрич.

Съборът протече конструктивно, каза Веселинов, но отбеляза, че съществува дефицит от 140 млн.лева в здравеопазването в България, който трябва да бъде наваксан според медиците още тази година. Предстои тепърва да се прецизира държавния бюджет за догодина, но от БЛС имат няколко предложения, които ще осигурят по-нормалното функциониране на здравните заведения и специалисти. Справедливо е отново потребителската такса да се обвърже с минималната работна заплата и да бъде твърдо 1% от нея, според съсловието. Веселинов уточни, че решението някои пациенти да бъдат освободени от таксата е социално и следва държавата да поеме дължимото от тях към здравната система.

Лекарите очакват също да бъде подредена дейността на ТЕЛК-овете. Сега всъщност здравните заведения поемат изследванията за комисиите, което е недопустимо, подчерта Веселинов. Той бе категоричен, че работещите в системата продължават да обезпечават дейността й, понеже когато се изчерпят възможностите за прегледи и изследвания от Касата, лекарите плащат назначените от джоба си.

Д-р Валери Веселинов е част от групата, която ще преговаря с финансовото министерство и НЗОК за парите за здравеопазване за догодина, съобщи също той.