Двама добрички депутати обещаха подкрепа за паметника на ген. Колев
Двама добрички депутати обещаха подкрепа за паметника на ген. Колев / Дарик Добрич

Сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев потърси подкрепата на добричките депутати за набирането на необходимите средства. Валентин Николов от „Атака" и независимият Венцислав Върбанов бяха единствените народни представители от региона, които уважиха поканата за среща и заявиха готовността си да помагат. 

Въпросът се поставя  пред нашите народни представители, защото този паметник не е само на Добруджа, той не е регионален, а национален, заяви Веселин Бончев, който е един от членовете на сдружението. Задачата пред нас е много голяма, необходимите средства няма да са малко, подчерта той и уточни, че на този етап не може да се каже колко точно ще струва паметникът, тъй като това ще зависи от цената на вложените материали. На срещата обаче се споменаха сумите от 500 и 600 хил. лева. Припомням сдружението вече поиска в бюджета на община Добрич за тази година да бъдат заложени 400 хил. лева за изграждане на паметника.

Двамата добрички депутати се обединиха около идеята да инициират срещи с министри, които имат отношение към проекта за паметник на ген. Колев. Ще се опитаме да ги провокираме  да поемат някакви ангажименти, заяви Венцислав Върбанов. Според Валентин Николов добър вариант е да се поговори и с партийните централи, които също биха могли да отделят средства за паметника. 

От дарения на този етап са събрани около 13 хил. лева, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е заместник председател на сдружението. В ход е обаче активна кампания за набиране на финансови средства. Идеята е тя да стигне до всеки добруджанец, до всяка организация  и до държавните институции.

Благодарение на дарителски жест на добричлията Петър Недков, който работи и живее във Варна,  вече са отпечатани разделители за книги и свидетелства за дарения - във вид на картички със снимка на проекта за паметник. Част от разделителите ще се разпространяват в училищата на града, за да могат срещу минимални дарения в кампанията да се включат и учениците.

Предстои да се организират срещи с арендаторите от региона, които също ще бъдат призовани да подкрепят идеята. Подкрепа е поискана и от всички добруджански общини, но досега в набирателната сметка са постъпили 1000 лева единствено от община Генерал Тошево, съобщи Николова. Добричката кметица обяви още, че председателят на сдружението акад. Георги Марков  е подготвил писма до премиера, председателя на Народното събрание и министъра на отбраната с надеждата, че през тази година, когато се навършват 95 години от Добричката епопея, ще намерят възможност да подкрепят идеята за реализация на паметник на ген. Иван Колев в Добрич.