Почистиха старата гара Юг в Добрич
Почистиха старата гара Юг в Добрич / личен архив
Доброволци почистиха днес площите около старата гара Юг в Добрич. Акцията бе част от общоградската кампания на общината "Да почистим Добрич".

Общинският съвет единодушно реши гара Юг да бъде прехвърлена безвъзмездно от държавата на общината

За около два часа районът на старата жп гара в Добрич бе преобразен с труда на около 15 доброволци. В почистването участваха депутатът Даниела Димитрова, заместник-областният управител Красимир Николов, председателят на Общинския съвет на Добрич Иво Пенчев, членове на Сдружение „Доброжънци“ и др.

почистване гара юг Добрич
личен архив

Събрано бе голямо количество отпадъци. Част от тях са извозени от почистващата фирма, а други предстои да бъдат премахнати.



„За не повече от два часа разликата в състоянието на площите около старата гара е драматична. Видя се че има стара интересна сграда, запомнила възходите и паденията на Добрич…. Ако 15 души могат за два часа да направят това- представете си какво биха направили 150 души!“, написа във фейсбук Иво Пенчев.
 
Сградата на жп гарата е построена през 1910 г. Там са се случили едни от най-драматичните събития от историята на Добруджа.
 
На 30 ноември 2018 г. Общински съвет град Добрич прие с пълно единодушие предложението Община град Добрич да придобие собствеността на сградата, за да бъде тя спасена от разруха, а имотът да бъде превърнат в Културно-исторически комплекс. Според съветниците от ГЕРБ към днешна дата няма предприети действия от страна на общинската администрация за изпълнение на това решение.

почистване гара юг Добрич
личен архив