/ bgdiaspora
Бившата гара ще стане културно-исторически комплекс
Предложението на общинските съветници от ГЕРБ Община Добрич да придобие собствеността на сградата на старата жп гара бе прието на днешната сесия с пълно единодушие.
 
С решението местният парламент иска безвъзмездно прехвърляне от държавата на общината на бившето приемно здание на железопътна гара в Добрич.

Иво Пенчев: Никога не сме си и помисляли, че гара Юг може да бъде продадена
 
От името на вносителите предложението бе представено от Зорница Михайлова. Тя информира, че групата на ГЕРБ предлага чрез Областния управител на област Добрич до Министъра на регионалното развитие и благоустройство да се внесе предложение в Министерски съвет на Република България за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Добрич на три недвижими имоти, частна държавна собственост, за Културно-исторически комплекс.

Кметът на Добрич: Ще мислим за какво може да се използва бившата Гара Юг

 
Поземленият имот се намира по бул. „Добричка епопея”, „жп гара-юг” и е с площ 1168  Включва три сгради две двуетажни и една едноетажна /бившата чакалня/.
 
Съветниците от ГЕРБ заявиха, че днешното решение е последваща, стъпка след като на 21 септември 2018 г. Народното събрание обяви Добрич за Град на Българската бойна слава. Групата на ГЕРБ благодари на колегите си от Общинския съвет за подкрепата.
 
Бившето приемно здание на железопътна гара е емблематична сграда  с историческа стойност.Строена през 1910 г. тя е свидетел на драматични исторически събития от историята на Добруджа. На 03.09.1916г., преди отстъплението си, румънските войски избиват 57 затворени пленници.

Жп гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие- тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова.

През 1940г. на тази Жп гара са били посрещнати първите представители на гражданската администрация, която е трябвало да поеме управлението на Южна Добруджа  след подписването на Крайовския договор.