Добричлии ще отбележат 3 март и в Украйна
Добричлии ще отбележат 3 март и в Украйна / Дарик Добрич - архив

За поредна година добричлии ще поставят цветя пред паметника  на Христо Ботев в украинския град Измаил по повод националния празник на България – 3 март. Делегация от Добрич отпътува за Украйна, а родолюбивото начинание се осъществява благодарение на бизнесмена Михаил Стоев, който изгражда база на фирма „Екострой” в Измил - център на район, населен основно с бесерабски българи. Сред организаторите на тържествата са и българското културно-просветно дружество „Света София” и Асоциацията на българите в Украйна.

На 2 март делегацията ще се срещне с кмета на Болград Сергей Корольов, за да връчи дарението от Общинския съвет на Добрич в размер на 10 хил.лева за възстановяването на Спаско-Преображенския събор. Средствата ще бъдат връчени на председателя на Асоциацията на българите  в Украйна Антон Киссе.

Ще бъдат дарени и 100 броя книги „Бесарабски българи, участвали в управлението на България” и 100 екземпляра от второто преработено издание – „Българи, преселили  се в Бесарабия 1765-1878 г.” Техен автор е писателят-изследовател Георги Казанджиев.