Добрички шахматисти с медали от световно работническо първенство
Добрички шахматисти с медали от световно работническо първенство / Дарик Добрич

Българският отбор по шахмат, в чийто състав имаше и двама добричлии, спечели сребърните медали на Игрите на Световната конфедерация за работнически и аматьорски спорт. Те се проведоха в италианския град Линяно от 7 до 14 юни. Игрите се огранизират на всеки две години на различни места по света. Тази година в големия спортен форум са участвали спортисти от 33 държави в състезания по 20 вида спорт. Представители на Българската работническа федерация „Спорт и здраве” имаше в турнирите по шахмат, плуване и петанк.

В отбора по шахмат се състезаваха добричлиите Пламен Гочев и Евгени Енчев, Деян Димитров от Шабла и Диян Димов от Варна. Те спечелиха общо 8 медала.

Отборното първенство се състоя в 6 кръга. Пламен Гочев постигна 100-процентов резултат на своята дъска, което означава 6 победи от 6 партии. За този успех Гочев получи индивидуален златен медал, а Димов – бронзов медал за три победи и три ремита на своята дъска.

Проведе се и индивидуален турнир по блиц, в който Деян Димитров спечели златен медал, а Диян Димов – сребърен.

Енчев и Гочев разказаха пред Дарик, че в отборното състезание са участвали шахматисти от Финландия, Мексико, Израел, Италия, България и Австрия. Шампионът Финландия е победил българския отбор само с половин точка преднина.

Пламен Гочев и Евгени Енчев се занимават с шахмат от детските си години. Гочев участва в професионални турнири от 15 години, има спечелени състезания в Румъния, в България има втори и трети места. Енчев е аматьор. Двамата казват, че добричката шахматна школа е много силна благодарение на треньорите Мирослав Тончев, Тодор Спиров, Тома Киряков и Галин Костов, при които подрастващите получават отлична подготовка. Пламен Гочев безвъзмездно помага на деца, които имат желание да се занимават с шахмат.