Добрич е на второ място след София по брой изтеглени кредити от търговски банки
Добрич е на второ място след София по брой изтеглени кредити от търговски банки / netinfo

Кредити за 440 млн. лева договориха търговските банки с малки и средни предприятия и земеделски производители по кредитните линии на Българска банка за развитие (ББР). Това показват данните към 31 декември 2009 година. 80 млн.лева са били целевите кредитни линии за финансиране на земеделски производители, съобщават на сайта на банката.

Най-активният регион при усвояването на финансовия ресурс е София с 166 договорени кредита. Следват Добрич, където са получени 87 заема, Варна и Пловдив съответно с 84 и 81 заема.

Търговията остава най-често кредитираният сектор със средства от целeвата кредитна линия за инвестиционно и оборотно финансиране. Секторът е на първо място с 30% от всички отпуснати кредити. Второ място си поделят преработващата промишленост и селското, горското и рибното стопанство с по 22%.

Средният размер на отпуснатите кредити по програмата за инвестиционно и обортно финансиране е 549 263 лв., а по програмата за земеделски производители -  138 236 лв.

Заемитe по кредитната линия за земеделски производители са с максимален размер до 500 хил. лв. и фиксирана лихва до 7.5%.