До края на юни ще са ясни някои кандидат-кметове на БСП в Добричко
До края на юни ще са ясни някои кандидат-кметове на БСП в Добричко / Дарик Добрич

До края на месец юни ще бъдат излъчени повечето кандидати за кметове от БСП в региона, съобщи областният председател на партията Росен Карадимов. Конференциите за номиниране на кандидат-кметове и съветници ще бъдат проведени в повечето общини в края на май до средата на юни. Забавяне ще има в Каварна и Балчик, където огласяването на личностите ще стане най-вероятно чак през месец август.

Строго партийни кандидатури ще има в Добричка, Тервел и Генерал Тошево, каза Карадимов. Вече се знае, че в Тервел кандидат ще е досегашният кмет Живко Георгиев. В другите общини това ще бъдат доказали се членове на лявата партия, общественици, работещи в местната власт. Припомняме, че досегашният кмет на Ген.Тошево Димитър Михайлов заяви, че това е последният му мандат.

В Каварна и Балчик БСП ще влезе в широки коалиционни формати заради състоянието на местните партийни централи. Не се оттегля подкрепата от Николай Ангелов, но тепърва ще се водят разговори. "В Крушари ще се наложи също участие в коалиция, дори и с идеологически компромис", подчерта Карадимов, като уточни, че идеологическият им противник е ГЕРБ. В Шабла структурата на БСП не е много активна и трябва да бъде направен оглед, след което да се прецизира политиката за местните избори наесен.

В областния център Добрич ще има конференция не по-рано от края на юни и няма да се бърза с огласяването на кандидатурите. "Задачата ни е да отворим максимално листата за гражданско участие, за млади, до 35-годишни, независими хора, с висше образование, които работят в Добрич", кометира председателят. Кампанията в града ще бъде използвана за написването на подходяща управленска платформа. Ще се проведе и предварителен вот за подредбата на гражданската квота в листата.

От червената централа коментираха, че възможност за коалиции и с АБВ има, но досега не са водени разговори и няма проявена инициатива от другата страна.