Делегация от Добрич ще отбележи 3 март с българите в Украйна
Делегация от Добрич ще отбележи 3 март с българите в Украйна / izmacity.com

За 13-и пореден път по повод националния празник на България - 3 март делегация от Добрич ще положи венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в украинския град Измаил.

Инициативата за родолюбовото начинание е на бизнесмена Михаил Стоев, който изгражда база на фирма „Екострой” в град Измаил - район, населен основно с бесерабски българи. Партньори в организацията на тържествата са Асоциацията на българите в Украйна и българското културно-просветно дружество „Света София” или, както го наричат с искрена обич тамошните българи, българската община.

Михаил Стоев носи като дар книжка - джобен формат, озаглавена „50 причини да се гордеем, че сме българи”. За дружеството „Света София”, което с е с нов офис, е подготвена дърворезба от етнографски комплекс „Стария Добрич”, фотоси на най-известните манастири у нас, микровълнова печка и други подаръци.

На 2 март в град Болград, Украйна, на паметника, който е умалено копие на монумента на връх Шипка у нас, ще се проведе тържество. След това ще бъде отслужена панихида в памет на председателя на българската община Иван Степанович в село Лощиновка.

В деня на националния празник - 3 март, от 10 ч. ще се състои поклонението пред паметника на Христо Ботев, след което ще се проведе научна конференция на тема „Бесарабски българи - опълченци в Руско-турската освободителна война”. Студенти - бесарабски българи, от Педагогическия институт, в чийто двор е паметникът, ще изнесат доклади. „Българската община „Света София” и тази година  ще отбележи празника подобаващо” – казва настоящият й председател Николай Иванов.