ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев
ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев / Дарик Добрич
ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев
83892
ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев
  • ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев

ДБГ не е снемало доверието си от министъра на образованието проф.Тодор Танев, това направи ДСБ, заяви в Добрич народният представител от РБ и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Настимир Ананиев.

„Не знам дали беше правилно поискана оставката на министъра, защото учебниците се пишат от външни  експерти, трябва да минат на обществено обсъждане и да бъдат приети по правилата на МОН, а самият министър няма конкретна лична вина за това нещо. Ние от РБ винаги сме заставали зад него и сме го подкрепяли, защото той извършва много тежка реформа, която изисква много усилия и даже скоростта, с която се случваха нещата в образованието някак си не можа да бъде наваксана от самото министерство. Очаквахме напрежение в сектора, но не и искането  на неговата оставка, но ситуацията около така нареченото съжителство ескалира процеса и публичното очакване беше да се случи и да бъде поета някаква отговорност и премиерът поиска тази отговорност” – коментира Ананиев.

Той заяви още, че за РБ е ключово да бъдат предложени промени в изборното законодателство предвид предстоящите президентските избори. Реформаторите залагат на електронното гласуване, което в най-оптимистичния вариант би се случило в България в срок между 3 и 5 години, на активна регистрация, за да бъдат изчистени избирателните списъци от тъй наречените „мъртви души” и машинното  броене на бюлетините.

„РБ ще предложи на президентските избори половината от секциите в страната да предлагат машинно гласуване. По този начин ще отпадне и големият брой невалидни бюлетини” – подчерта зам.-председателят на ДБГ.

В Добрич Настимир Ананиев заедно с председателя на Младежкото ДБГ Стефан Марков участваха в учредяването на местна структура на Младежката организация на партията.

Чуйте в звуковия файл какво още каза Настимир Ананиев за предстоящото подписване на Меморандум между ГЕРБ и РБ и приоритетите, на които ще заложат реформаторите в следващите години на управление: