/ Дарик Добрич
Депутатът от ДПС посочи липсата на механизъм за определяне на минималната работна заплата като един от големите проблеми на страната
Един от големите проблеми в България е, че няма механизъм за определяне на минималната работна заплата. Това заяви в Добрич народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов. По думите му социалните партньори в лицето на работодатели и синдикати не могат да се разберат как да се определя по обективни критерии минималната работна заплата.

Депутатът припомни, че от началото на годината минималната работна заплата в страната е 510 лв., а най-често използваните параметри за определянето й са свързани с равнището на средната работна заплата, с прага на бедност, с ръста на БВП.

„За съжаление механизмът, който беше предложен от МСП не беше възприет от работодателите. Те искат да има договаряне на минималната работна заплата по браншове и професии, което е малко по-различно от централното определяне на минималната работна заплата.

На този етап яснота по този въпрос няма и точно това е една от причините за напрежението в отделните сектори. Тази година приоритетно са увеличени учителските заплати. Увеличени са и заплатите в сектор „Сигурност”. Това поражда очакване и в другите секторни политики. Като че ли в България сме съгласни да бъдем еднакво бедни, но не сме съгласни да бъдем различно богати” – коментира д-р Адемов.

Той бе категоричен, че в България доходите са ниски и трябва да има политика по доходите, която да е догонваща средните нива на заплатите в ЕС. „На този епат сме на 40% спрямо средните нива на заплати в ЕС. Структурните проблеми на пазара на труда в България продължават.

Бизнеса търси едни умения, квалификация и ниво на образование, а системата на образование предлага съвсем друг тип квалификация. В тази връзка много важно е значението и на ОП „Развитие на човешките ресурси”, която има призванието да квалифицира работната ръка, да даде възможност на работещите да придобият нови умения и квалификации, адекватни на потребностите на бизнеса” – заяви бившият социален министър.

Той коментира и появилите се информации за напрежение в структурите на ДПС и настроения срещу ръководството на партията  като подчерта, че „Няма каквито и да било брожения в ДПС, ние винаги сме заявявали че страната има нужда от силна десница, левица и център. Без ясно структурирани отделни звена на политическото пространство освобождаваме терен за популистки формации, които обещават, но нищо не реализират. Класически пример в това отношение са Обединените патриоти”.

Според  д-р Хасан Адемов правителството генерира скандал след скандал. По думите му „България има нужда от стабилност и предвидимост, което не означава, че сегашното управление генерира такава стабилност. Тъкмо обратното, сегашното управление държи да бъде стабилно правителството, но дали държавата е стабилна – това не е така.

В момента дори и да няма изразена явна алтернатива на сегашното управление, това не означава че такава не може да се прояви и тъкмо за това ние от ДПС работим за изготвянето на Програма за ускорено развитие на страната, за да може да поддържаме една кондиция, която да ни позволи да се представим по най-добрия начин ако и когато има предсрочни парламентарни избори” – обяви народният представител от ДПС.