Цонко Цонев осъди общински съветник от Каварна
Цонко Цонев осъди общински съветник от Каварна / Sofia Photo Agency

Бургаският районен съд потвърди присъдата, постановена в началото на тази годината, с която кметът на Каварна Цонко Цонев осъди общинския съветник и председател на РЗС Каварна - Красимир Кръстев да му заплати сумата от 5000 лева за оронване на престижа му. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а следващата стъпка е изваждане на изпълнителен лист, съобщават от община Каварна.

За първи път, в повече от 130 годишната история на Общински съвет - Каварна, съветник е осъден от кмет на града, допълват от общината. Това е петото дело за последните шест години на кмета Цонко Цонев за клевета или обида, като три от тях са приключили с извинение и са прекратени през 2013 година. В едно от делата гражданинът Николай Маналов е осъден да заплати на градоначалника 8000 лв. за причинени неимуществени вреди. Делата приключват с настоящото окончателно спечелено дело.

Осъденият Красимир Кръстев е бил клиент на Цонко Цонев като адвокат и той е спечелил негово дело, припомнят от община Каварна. След като Цонев става кмет, изпълнявайки съдебното решение на практика „се е самоосъдил“, като е трябвало да изплати и разноските по делото. Прецедентът сега е, че Цонко Цонев, вече като кмет, е осъдил бившия си клиент.

„Не съм осъден”, заяви пред Дарик Красимир Кръстев. По думите му Бургаският окръжен съд го е признал за невиновен в извършване на престъпление по Наказателния кодекс. Магистратите обаче са ноложили глоба на Кръстев в размер на 5 000 лева задари начина, по който е определил управлението на кмета на Каварна. Недоумявам защо при положение, че съм оправдан ми е наложена глоба, но ще платя, коментира Кръстев като подчерта, че и на двете инстанции кметът на Каварна е осъден да заплати разноските по делото, които общо са 2000 лева.