/ Областна администрация-Силистра
В Областна администрация Силистра бяха проведени политически консултации, водени от заместник-областния управител Стоян Бонев, за определяне на състава и ръководството на Районна избирателна комисия за провеждане на 26 май на избори за членове на Европейския парламент.
 
Депутатите върнаха старите правила за преференциите

Консултациите се провеждат с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание (ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти“, ПП ДПС, ПП „Воля“), и на партиите и коалициите, които не са парламентарно представени, но имат избрани от техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България (Коалиция „Реформаторски блок“; Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“).
 
Общият брой на членовете на РИК за 20-и МИР Силистра е 13. В състава се спазва съотношението между партиите и коалициите: за ПП ГЕРБ – 5 членове, за Коалиция „БСП за България“ – 4 членове; за ПП ДПС – 1 член, за Коалиция „Обединени патриоти“ – 2 членове, за ПП „Воля“ – 1 член.
 
ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК

При консултациите в Областна администрация Силистра, ПП ГЕРБ заяви желание от нейната квота да е председателят, както и 4-ма членове. Заместник-председатели поискаха три политически формации: Коалиция „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС. Коалиция „БСП за България“ заяви мястото за секретар и 3-ма членове. Постигнато е частично съгласие между участниците и окончателният вид на РИК-Силистра ще определи със свое решение Централна избирателна комисия.