Четвъртокласниците се явяват на първото външно оценяване
Четвъртокласниците се явяват на първото външно оценяване / Sofia Photo Agency, архив
1 425 четвъртокласници от Добричка област са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщи за Дарик началникът на РУО – Добрич Жоро Тошков. Общият брой на учениците от четвърти клас в областта, които имат право да бъдат допуснати до изпита е 1 489. От тях 28 са деца със специални образователни потребности, от които 18 не са допуснати до оценяването. В Добрич и общинските центрове в областта почти всички деца са се явили на препитването, но в малките населени места има отсъстващи, коментира Жоро Тошков.

Изпитът започна в 10:00 часа, а продължителността му е един учебен час. За децата със специални образователни потребности  препитването ще продължи два учебни часа.
 
В петък (12 май) предстои второто национално външно оценяване за четвърти клас - по математика, а в понеделник (15 май) и във вторник (16 май) са тестовете по човекът и природата и човекът и обществото.
 
Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен четвърти клас. С точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки", като тежестта на резултата при балообразуването се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище.
 
Целта на националните външни оценявания е да се измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети и да се определи необходимостта от подкрепа, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни равнища - училищно, регионално и национално, посочват от МОН.