Бурен до ураганен вятър в региона, 59 села са без ток
Бурен до ураганен вятър в региона, 59 села са без ток / Sofia Photo Agency, архив

Ураганен вятър със скорост 28 м./сек. и пориви до 32 м./сек. духа на нос Калиакра, съобщиха от добричката  метеослужба. До 22 м./сек. са поривите на вятъра в Шабленско. Скоростта му в Добрич е 16 м./секунда. За последното денонощие валежите в региона са достигнали 90 литра на квадратен метър.

Ураганният вятър и проливният дъжд доведоха до множество смущения по електроразпределителната мрежа, като към 17 ч. без електрозахранване са 59 населени места в област Добрич, съобщават от Е.ОН.

Села без ток и паднали дървета има в община Шабла. В общинската администрация не са постъпвали сигнали за наводнения. Служители на "Пожарна безопасност и спасяване" са оказали помощ на закъсал на черен път в Шабленско  автомобил с каравана.

Усложнена е метеорологична обстановка в община Каварна. Духа силен до бурен север-северозападен вятър с пориви над 15 м./сек. От миналото денонощие в общината вали дъжд. Екипи на "Пожарна безопасност и спасяване" са отстранявали паднало дърво и висяща ламарина на покрива на осеметажен блок в Каварна, извлечен е заседнал автомобил. Сигнали за течове са получени от Общински детски комплекс и една детска градина, отводняван е подлез в града.

Бурен вятър и дъжд продължават да създават проблеми в Балчик, съобщават от общината. Паднала е каменна облицовка от общинската болница и част от мазилката на училище "Хр.Ботев". Входът на училището е обезопасен. Постъпили са сигнали за счупени прозорци и лампи от уличното осветление. Металната ограда на бившата автомобилна школа е разкъсана на няколко места и се работи по укрепването й. Пристанище Балчик е затворено, а вълнението на морето е 4-5 бала.

Паднали дървета има и в Добрич и община Добричка. Авариен екип е отстранил висяща ламарина от покрива на добричкия театър.

На гражданите в региона се препоръчва да не излизат, освен при необходимост, поради опасност от падащи предмети и сухи клони на дървета.
Движението трябва да става далеч от сгради, електрически, осветителни стълбове и дървета.

На шофьорите пък се препоръчва да паркират на открито, далеч от електропроводи, осветителни стълбове и дървета.