Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение / Дарик Добрич
Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
86242
Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
  • Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение
  • Бизнесът иска въвеждане на дуално обучение

Бизнесът в Добрич страда от хроничен глад за кадри, заяви пред  Дарик Найден Йосифов, търговски пълномощник и член на Съвета на директорите на машиностроителната фирма "Металагро", който заедно с други представители на добрички фирми, се включи в провеждащата се днес Панорама на средните училища.
Според Йосифов подготовката на квалифицирани кадри вече не е по силите на училищата, защото в производството се внедряват нови технологии и все по-сложни машини, има нужда от хора с нова квалификация, каквито образователната система не може да подготви сама.

Той вижда решение на проблема в дуалното обучение, което трябва да бъде въведено със съвместните усилия на бизнеса и общината. "Ние сме готови да съдействаме, да се комбинираме с други фирми от града, да помагаме финансово на тези процеси. Съвременните условия изискват в последните 2-3 години от обучението си децата да прекарват най-малко 2 дни от седмицата във фирмите - между машините, в реална работна среда. Това е начинът. Това е, което прави Германия, за да получи своите работници", коментира Йосифов и  прогнозира, че натрупването на маса от квалифицирани кадри ще доведе и нови инвеститори в града.

Ангел Гайдаров, представител на две фирми за производство на мебели  - "Тръбна мебел" и "Господинов и синове", също се обяви за партньорство между бизнеса и образованието.

"Вече имаме добро сътрудничество с гимназията по механотехника и електротехника, където е разкрита специалност "мебелно производство", а ние осигуряваме възможност на учениците да придобият практически умения", каза Гайдаров. Той подчерта, че в Добрич има и други мебелни фирми, които имат нужда от квалифицирани кадри и биха били заинтересовани от такова сътрудничество. /Думите на двамата бизнесмени можете да чуете в прикачените файлове./

Участието на бизнеса е акцент в тазгодишната Панорама на средните училища, която продължава до 17.00 часа. Форумът беше открит от кмета Йордан Йорданов. "Избирайте умно, правете разумни решения и се надявам един ден да работите за нашия град", каза в приветствието си той.

В Панорамата се представят се всички 17 училища в  града с прием след 7 и 8 клас. План-приемът в общинските училища на Добрич след завършен 7 клас предвижда реализацията на 13 паралелки с 338 ученици. След завършен 8 клас прием ще се осъществява в две паралелки на общински училища.

В професионалните училища след 7 клас план-приемът предвижда сформирането на 10 паралелки с 260 ученици и след 8 клас - 13 паралелки с 338 ученици. През 2016 г. завършващите 7 клас са 630, а 8 клас - 187.