Билборд ще показва как ще изглежда ремонтираният център на Добрич
Билборд ще показва как ще изглежда ремонтираният център на Добрич / Дарик Добрич

До септември месец се очаква да бъде сключен договорът за проекта за реконструкция на пешеходната зона по бул. „25-ти септември", съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Проектът е на стойност над 5 млн. лева и предвижда цялостно благоустрояване на пешеходната зона - поставяне на нови плочки, изграждане на достъпна среда, нови места за отдих. След сключване на договора, общината ще постави билборд, който ще визуализира как точно ще изглежда центърът след ремонта, обяви Надежда Петкова.

По думите й съвсем скоро ще приключи и процесът по договаряне на проекта за подобряване на инфраструктурата в добричкия зоопарк. Той е на стойност 1 440 хил. евро, които се осигуряват по оперативна програма Трансгранично сътрудничество България - Румъния. Партньор от румънска страна е Констанца. С реализацията на проекта, в добричкия зоопарк ще се изградят ветеринарна лечебница и складова база, а също спортен и детски сектор. Предвижда се още нов подслон за кафява мечка, малко езеро за газещи птици, волиери за отглеждане на птици и дребни гризачи. Ще бъде закупен и микробус, с който зоопарковете в Добрич и Констанца ще извършват обмен на туристи.

Завършват ремонтите в двете детски градини с номера 9 и 10, съобщи още Петкова. По преценка на ръководствата, те ще могат още през юли да приемат отново деца, след като помещенията бъдат почистени. За първия учебен ден - 15 септември ще приключат и дейностите по петте общински училища, които се ремонтират по същия проект. В СОУ "Димитър Талев", СОУ "Кл. Охридски", Хуманитарна гимназия и Спортното училище от два месеца се правят топлоизолации, поставяне на нова дограма, ремонт на покриви, електро и ВиК инсталации, както и подобрение на помещенията. Закупени са инвентар и помагала, над 80 компютърни конфигурации за всички заведения, както музикални инструменти. Последен започна ремонтът в СОУ "П.Р.Славейков", поради обжалване на процедурата от участник в търга, но след решение от ВАС, дейностите са в ход и се очаква също да приключат до 15 септември.

Билборд ще показва как ще изглежда ремонтираният център на Добрич
netinfo
В момента община Добрич преговаря с германски инвеститор за изграждане на фотоволтаичен парк в рамките на града, близо до пътя за Генерал Тошево, съобщи още Надежда Петкова. Ще бъде ли факт този нов проект ще стане ясно в следващите дни, добави тя.

Търговията и услугите са водещи отрасли в момента в Добрич, коментира зам.-кметът по икономическо развитие. Тя определи общината като най-голям инвеститор и добави, че реализацията на проектите осигурява добър бизнес климат в града, поради факта, че дори и външните фирми - изпълнители, използват местния човешки ресурс, както и складове, техника и подизпълнители. Петкова смята, че би било добре за Добрич да има крупни инвеститори и предприятия, но бъдещето на промишлеността е по-скоро в малките и средни фирми, които са гъвкави, и ги посъветва да търсят всички възможности за финансиране по Оперативните програми на ЕС.