Библиотеката отбелязва 80-годишнината на Атанас Пеев с изложба
Библиотеката отбелязва 80-годишнината на Атанас Пеев с изложба / netinfo

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, в Регионална библиотека „Дора Габе” бе открита документална изложба по повод 80 години от рождението на уважавания краевед, родоизследовател, журналист, общественик и дарител Атанас Пеев. На откриването присъстваха д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности” при Община град Добрич, областният управител Детелина Николова, почетни граждани, общественици, представители на Държавен архив Добрич,  историци, краеведи, граждани.

Изложбата представи главният библиотекар от раздел „Библиотечни фондове и каталози” на регионалната библиотеката Добринка Митева, която връчи на краеведа поздравителен адрес от името на директора на библиотеката Невяна Христова и екипа. В него се казва: „Като създател и дългогодишен Председател на Дружеството на краеведите в град Добрич, Вие допринасяте за ползотворното сътрудничество на библиотеката с добруджанските краеведи, в стремежа си да съхранява жива връзката, диалога и приемствеността между поколенията в общността. Приемете нашите благодарности  и за ревностния дарителски пример, който давате на обществото, с увереността, че библиотеката е мястото за съхраняване и популяризиране книжовното наследство на Добруджа.

Документалната изложба включва изследванията на Атанас Пеев „Отломки от миналото”, „Сивковият род”, „Дай, бабо, огънче”, „Ехо от вековете”, „Сродени с Добруджа”, „Добруджански селища с имена на видни личности” , „Кметовете на град Добрич”, „Личности и събития” и много други. Място намират и книги, на които е съставител и редактор, като „Десет години в служба на Добруджа”, „По пътя на живота”, „Историческа и родова памет на село Владимирово, Добричко” и др.

Обширна информация за краеведската и обществена дейност на Атанас Пеев посетителите могат да получат в изданията за него: „Добруджанци в науката, изкуството и културата” на Любен Бешков, „Сборник в чест на Атанас Пеев във връзка със 70-годишншната му”, със съставител Марин Ковачев, „ Следи във времето” на Елена Попова и др.

Юбилейната експозиция съдържа публикации на дългогодишния журналист А. Пеев в периодичния печат, в сборниците „Краезнание”, „Родознание” и др.; ръкописи, лични записки от многобройни краеведски проучвания през годините, родоизследователска кореспонденция, слова по повод краеведски събития и землячески срещи и премиери. Изложени са грамоти и отличия, връчвани на краеведа през годините, множество фотографии, лични документи и др., представящи добричкия общественик.

Библиотечни документи разказват за дейността на Дружеството на краеведите в Добрич „Отец Павел Атанасов”, създадено през  2000 г.  по инициатива на Атанас Пеев, което е първото в региона, и на което той е председател до днес. Експозицията представя една малка част от богатия фонд архивни документи, предоставени за опазване и популяризиране от един от най-ревностните дарители на библиотеката Атанас Пеев. Писменото наследство, създадено от добричкия родоизследовател е извор и неразделна част от изследователската дейност на много краеведи и граждани, които посещават сектор Краезнание и проявяват интерес към историята на Добрич и Добруджанския край.

Изложбата се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 11 ноември 2016 г.

Библиотеката отбелязва 80-годишнината на Атанас Пеев с изложба
netinfo