БЧК ще раздава храни на бедни от 7 октомври
БЧК ще раздава храни на бедни от 7 октомври / БЧК - Добрич

На 7 октомври в област Добрич ще стартира Програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица” – 2013 г., информираха от БЧК, който е изпълнител на Програмата.

През 2013 г. на подпомагане в областта подлежат 7 539 души, определени от Агенция «Социално подпомагане», на които ще бъдат предоставени 11 вида основни хранителни продукти: ориз, брашно, спагети, вафли обикновени, захар, олио слънчогледово, зрял фасул, леща, плодов конфитюр, картофено пюре и пчелен мед. Всеки нуждаещ се ще получи около 51 кг хранителни продукти.

Раздаването им ще се извърши на два транша, като първият е от 07 до 31 октомври. Тогава ще се раздават 10 вида продукти на стойност 48 лв. за едно лице. По време на първия транш на територията на област Добрич ще се раздадат над 189 605 кг. хранителни продукти на обща стойност 362 776 лв. Вторият транш на програмата е предвиден за месец декември. Правоимащите ще могат да вземат полагащите им се храни от разкритите временни пунктове в общинските центрове Балчик, Генерал  Тошево, Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла на 07.10. На 8-ми октомври ще бъдат заредени селата на община Балчик, от 10 октомври по график ще се раздават храни в селата на община Генерал Тошево, в селата на община Добричка ще се доставят храни по график от 14 до 18 октомври.

Всички  потребители на програмата ще могат да направят справка в съответния пункт за раздаване и да си получат храните за първия транш.

Програмата  се изпълнява в партньорство с  ДФ „Земеделие”, ОД на МВР Добрич, Областната дирекция по безопастност на храните Добрич и общинските администрации на всички общини в областта.

Официалният старт на първия транш на Програма 2013 ще се състои от  8.30 часа на 7-ми октомври във временен пункт „ДКЦ-2” в Добрич.