футбол
футбол / iStock/Getty Images
Прокуратурата в Балчик ще проверява опита за нарушаване на обществения ред на стадиона в Балчик, съобщиха от ОД на МВР - Добрич.

Оттам съобщиха подробности за възникналото напрежение между футболни фенове на мача между „Спартак” Варна и „Левски” София от турнира за Купата на България, игран вчера в Балчик.

"Срещата се охраняваше от частна охранителна фирма, притежаваща лиценз за частна охранителна дейност", посочват от ОД на МВР.

На мача присъстваха около 1500 привърженици на символичния домакин в тази среща - отбора на ФК "Спартак 1918" Варна, като те бяха разположени в сектор, в източния край на трибуната, а феновете на ПФК "Левски" София, около 500 души - в сектор в западния край на трибуната.

По време на срещата имаше обособена буферна зона между двете футболни агитки, която се обезпечаваше от частната фирма. Първото полувреме на срещата  премина без инциденти и прояви на футболно хулиганство.

През второто полувреме започнаха провокации между двете агитки, изразяващи се в употреба на нецензурни думи, жестове и използване на пиротехнически изделия от страна на феновете на ПФК "Левски". Около 17.30 ч. бе поискано съдействие от страна на частната фирма, тъй като фенове на гостуващия отбор - ПФК "Левски", преодоляха оградата на сектора, в който се намираха, и нахлуха в буферната зона.

Преминаването през загражденията е станало възможно поради лошо укрепени оградни метални пана, които вследствие на упражнения натиск от страна на феновете, са изкривили държащите ги металните колове. Феновете са нахлули в буферната зона, като се отправили в посока сектора на агитката на ФК "Спартак 1918".

След влизането на стадиона на полицейските служители, привържениците на агитката на ПФК "Левски" бяха респектирани и се върнаха в техния сектор. Едновременно с това бяха респектирани и феновете от агитката на ФК "Спартак 1918", които също се върнаха в техния сектор.

До края на футболната среща между секторите на двете агитки, бе изградена буферна зона от полицейските служители, които не допуснаха нарушаване на обществения ред. Не се допусна физически контакт между привържениците и агитките на двата отбора, както и от страна на полицейските служители с феновете на двете агитки, които се опитаха да нарушат обществения ред.

По време на футболната среща не бяха използвани помощни средства за възстановяването на обществения ред, като няма пострадали служители и зрители на стадиона.

След приключване на футболната среща, извън стадиона, феновете на двата отбора бяха изолирани с помощта на полицейските сили, като не се допусна съприкосновение между тях.

Във връзка с възникналото напрежение на стадиона са установени и проверени общо 31 МПС и 87 лица от полицейските служители. За случая е уведомена Районната прокуратура в Балчик и е образувана проверка за установяване на феновете, участвали в опита за нарушаване на обществения ред на стадиона.