Апелативен съд - Варна потвърди ареста на софиянеца, обвиняем по делото срещу граничните полицаи
Апелативен съд - Варна потвърди ареста на софиянеца, обвиняем по делото срещу граничните полицаи / netinfo

Варненският апелативен съд потвърди наложената от Добричкия окръжен съд на 39-годишния Валери А. от София мярка за неотклонение „задържане под стража". Той е привлечен като обвиняем за това, че е подбудил  длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, да наруши служебните си задължения по осъществяване на контрола на държавната граница.

Валери А. е разследван по досъдебното производство срещу двамата гранични полицаи от ГКПП - КардамИлия Желязков и Камен Костадинов, които бяха задържа под стража на 26.10.2009 г. На 30.10.2009 г. Добричкият окръжен съд постанови и спрямо него най-строгата мярка за неотклонение.

Въззивният съд намира, че тази санкция се явява законосъобразна и адекватна към настоящия момент. Валери А. е разследван за тежко престъпление и предстоят поредица следствени действия, чрез които окончателно да бъде уточнено участието на всеки един от обвиняемите по делото.

Спрямо Валери А. има висящи производства - едното за същото по вид престъпление, които дават основание да се направи извода, че има опасност да се укрие или да извърши друго деяние. Въззивният съд намира,че той продължава да върши този вид престъпление.

Валери А. е завършил средно образование, не работи, не е осъждан.

Определението на Апелативен съд - Варна не може да бъде обжалвано или протестирано.