Алфатар
Алфатар / netinfo
Град Алфатар, център на едноименната и най-малка община в област Силистра, отбелязва днес 44 години от обявяването му  за град, съобщиха от общината. Проявите за празника са насрочени за тази вечер, а в града се очаква да гостува и Наргиз Гурбанова - извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България.

Според историческите справки ,на 4 септември 1974 година, с указ на Държавния съвет, от селище от градски тип Алфатар е обявен за град. На церемонията за обявяването е присъствал и комунистическият държавник Станко Тодоров. Населението е наброявало 5 хиляди души.

За кратко време в Алфатар се изграждат големи производствени и търговски общности. Построяват се училище, нова детска градина, спортна зала.

През последните 25 години населението на града и на общината намалява, но се полагат усилия да се задържат младите хора с осигуряване на трудова заетост. Инвестициите са основно в инфраструктура - рехабилитация на улици с полагане на нови асфалтови настилки, ремонт на публични сгради, основен ремонт на училището и детската градина. Инвестира се в поддръжката на публичните пространства с изграждане на кътове за отдих и зони за спорт и игра. Отделят се средства и за развитието на туризма.