Александър Александров: Трябва да инвестираме в децата, които творят
Александър Александров: Трябва да инвестираме в децата, които творят / Дарик Добрич
Александър Александров: Трябва да инвестираме в децата, които творят
89567
Александър Александров: Трябва да инвестираме в децата, които творят
  • Александър Александров: Трябва да инвестираме в децата, които творят

Хореографът Александър Александров е избран за почетен гражданин на Добрич за 2016 г. Очаква се това решение да бъде одобрено от Общински съвет на 20 септември. Церемонията по връчването на званието е на 25 септември - Деня на Добрич.

Александров смята, че носителят на почетното звание трябва да бъде разпознаваем в града. Това в пълна степен важи за него, защото той от 46 години е ръководител на фолклорен ансамбъл „Добротица" и при него вече идват внуците на първите му възпитаници. Спомня си как съставът е танцувал по предприятия и училища; как са участвали в 16 издания на коледно надиграване във Варна; в 36 турнета - от Ню Йорк до Алжир и Финландия, като първото е било през 1974 г. във Франция - след 5 дни път с автобус „Чавдар". Печелили са много награди. Обучават стотици деца в детските градини на Добрич.

„Трябва държавата да си поеме ролята и да се осигури заниманието на всички деца, които имат талант и творят в която и да е сфера на изкуството", смята Александров. „Много е трудно и за ръководителите, и за родителите финансирането на клубовете, редно е държавата да подсигури безплатни занимания в читалища и културни домове. Трябва да инвестираме в нашето бъдеще - децата, но наистина, а не само на думи", казва той.

Александров не знае дали е бил най-достойният от всички седем души, номинирани за почетен гражданин тази година. Неговата кандидатура идва от инициативен комитет, който е сформиран от бизнесмена Веселин Велев, спомоществовател на ансамбъла. Александров благодари на всички, които помагат на дейността на състава.

През октомври хореографът ще отпразнува 50 години на сцената. През 2016-а той има и 70-годишнина. (Чуйте разговора с него в аудиото.)