Абсолвенти в Силистра
Абсолвенти в Силистра / netinfo
87  младежи от област Силистра получиха днес своите дипломи, завършвайки Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - филиал Силистра.

Дипломите бяха връчени от ректора на висшето учебно заведение академик Димитър Димитров по време на тържествена церемония днес, посветена и на 25 -ата годишнина на училището. В академичното си слово ректорът се върна в годините назад, за да припомни началото. Земеделският колеж започва с 60 студенти, а днес ВУАРР може да се похвали със сто процента ръст на обучаемите. В годините са дипломирани над 25 000 бакалаври и магистри, които се реализират успешно на пазара на труда и регистрирани безработни няма, заяви академик Димитров.

Средният успех за образователната степен “бакълавър” е много добър 5.30 , а за степен “магистър”- 5.48. Юбилейни медали  по повод годишнината ректорът връчи на Ивелин Статев – областен управител, д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет Силистра, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, Петко Добрев – областен управител в близкото минало, Иво Андонов – кмет на община Силистра в периода 1999-2011 г., доц. Георги Николов – пръв и дългогодишен директор на Учебно-научния център, както и 7 отличници от випуск 2017 г.  Останалите общо 28 отличници получиха грамоти и значки.

Висше училище “Земеделски колеж” е създадено на 23 октомври 1992 г., с решение на Министерски съвет. Учебно - научният център в Силистра е открит през 2002 година, а първият випуск от 71  студенти се дипломира през 2005 година в две специалности: “Аграрна икономика” и “Агротехнологии”.

През 2011 година земеделският колеж прераства във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и започва обучение на студенти в бакалавърски и магистърски програми в областите управление и администрация, туризъм, икономика, агробизнес и развитие на регионите, управление и икономика на агробизнеса. В периода 2005- 2017 г вкл. в учебния център в Силистра се дипломират общо 1548 бакалаври и магистри, от 8 бакалавърски и 5 магистърски програми.

На официалната церемония днес присъстваха  заместник-областният управител Стоян Бонев, заместник-кмета Денка Михайлова, бившият областен управител Петко Добрев, в чийто първи мандат на губернатор започна развитието на учебния център в Силистра, както и много гости и близки на абсолвентите.