50 000 лева глоба грози организатори на неразрешен благотворителен базар
50 000 лева глоба грози организатори на неразрешен благотворителен базар / netinfo

До 50 000 лева е глобата, която може да платят майки на деца с увреждания от Добрич, които организираха неразрешен от кметството благотворителен базар, съобщиха от сдружение „Св.Мина”.

 

Майките продаваха ръчно изработени сувенири на Лазаров ден и Цветница на маси до храм „Св.Георги”. Служители на общината обаче са съставили акт на организаторите на базара. „Проверяващите бяха упрекнати от купувачи с думите: „Засрамете се, с данъците си ви плащаме заплатите, наказвайте истинските нарушители, а не тези достойни майки”, разказа Красимира Обретенова – председател на „Св.Мина”.

 

От продажбата на сувенирите майките са събрали 1000 лева. Част от тях са предвидени за закупуване на проходилка на стойност над 3000 лева за 14-годишно момиче с церебрална парализа.

 

Тазгодишният Великденски базар е шестата подобна акция от три години насам за набиране на средства за нуждаещи се деца, разказа Йорданка Ангелова, майка на дете с епилепсия и церебрална парализа. Събраните общо над 5000 лева, както и дарения от Лайънс клуб и Ротари клуб, са похарчени за доплащане на адаптирани инвалидни колички и за вещи, необходими на децата от дом „Дъга” в Добрич.

 

Актът на общината може да се обжалва в тридневен срок, а предвидената глоба по тази наредба за юридически лица е до 50 000 лева.

 

Според Красимира Обретенова кметът Детелина Николова използва служителите си за разчистване на лични сметки, заради недоволството на родителите на деца с увреждания от липсата на нормална общинска социална политика.