400 българчета от чужбина идват в Каварна за събора С България в сърцето
400 българчета от чужбина идват в Каварна за събора С България в сърцето / Община Каварна

Единадесетият международен общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето" ще се проведе в Каварна на 16 и 17 май, съобщават от общината. Това е единственият по мащабите си събор, който обединява български младежи от целия свят на базата на българския фолклор. Участие в тазгодишния форум ще вземат 400 българчета от Украйна, Молдова, Приднестровската Република, Сърбия и Румъния и 1400 от България.

И в двата дни на събора участниците ще се надиграват и надпяват, а изпълненията им ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Елена Огнянова - фолклорист и писател. Най-добрите изпълнители през деня ще вземат участие във вечерните тържествени концерти. Съборът ще бъде благословен от отец Василий, който ще отправи молитва за здраве, мир и благодат на всички участници.

Фолклорният форум ще се открие официално от кмета на Каварна Цонко Цонев на 16 май, от 20.00 часа. Веднага след това ще започне концерт с участието народните певици Павлина Горчева и Янка Рупкина. Гала-концертът ще завърши с "най-дългото българско хоро", в което ще се включат всички участници и гости на Каварна.

На 17 май от 20.00 ч. Илия Луков ще представи новия си албум "С песните през вековете".
В програмата са включени и традиционните ревю на народни носии, конкурс "Мис и Мистър Фолклор 2014" и надиграване "Кръшна ръченица". Организатори на събитието са община Каварна и Продуцентска къща "Пирина".