2000 деца влязоха в училищата в община Балчик
2000 деца влязоха в училищата в община Балчик / netinfo

Близо 2000 са учениците, които днес влязоха в класните стаи на 6-те общински училища. В повечето от тях текущите ремонти са приключили, а в ОУ „Антим I” децата бяха приятно изненадани от изцяло асфалтираната спортна площадка, нови игрища за волейбол, баскетбол и хандбал. В същото училище предстои да се положи и изкуствена настилка и изгради осветление на още една площадка за спорт. Сградата на училището ще бъде санирана до зимата, а старата дървена дограма ще бъде заменена с нова.

ОУ „Антим I” ще бъде първото учебно заведение, което ще се възползва от газификацията на града. За тази цел ще бъде подменен котел на отоплителната система и част от радиаторите.

В отговор на закритите от Общинския съвет училища в селата Гурково, Дропла и Стражица, през това лято в общинската хазна влязоха 550 000 лева от Програмата за оптимизация на училищната мрежа. Средствата се насочват към ремонтните дейности в училищата.

Очаква се на следващото си заседание съветниците да подкрепят искането на кмета Николай Ангелов за допълнително финансиране на 29 групи за спортни извънкласни дейности в общината на стойност 15 хиляди лева. Желанието на местната власт е да се осигури допълнителни щатни места за психолог и за ресурсен учител, който да се занимава с деца със специални образователни потребности от общината. Ще се иска също от местните приходи да бъдат финансирани допълнителни десет полуинтернатни групи за целодневна организация на учебния процес.