200 млади творци превземат Балчик в осмия фестивал Виа Понтика
200 млади творци превземат Балчик в осмия фестивал Виа Понтика / Автор на визията на фестивала „ВиаПонтика“ 2015 е Михаела Караджова, студентка в 3 курс в НХА.

Започва фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика" 2015. В Балчик ще гостуват 200 студенти - художници, театрали, музиканти, фотографи и кинодейци, от България, Черна гора и Румъния. Осмото издание на международния творчески проект ще се проведе до 18 септември и включва изложби, театрални и куклени спектакли, прожекции на филми, вокални и инструментални концерти. Проявите са в „Двореца", в Художествената галерия, Народно читалище „Паисий Хилендарски", храма „ Св. Св. Константин и Елена" в Балчик.

Сред акцентите във фестивалната програма са изложбата на скулптора Веселин Ламбрев - „Точка на кипене на фантазията", четири театрални постановки на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" и Факултета по изкуствата на Университета „Овидиус" - Констанца, изложбите „Сценографски проекти" и „Цветна геометрия". С особен интерес се очаква и експозицията на студентите от Факултета за изящни изкуства към Университета на Черна гора. Те ще представят свои творби съвместно с възпитаници на Националната художествена академия в София. Три са куклените спектакли за малки и големи - „Клоуни и кукли", „Джовани" и „ Лече-буболече", които студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще представят в Каменната зала в Двореца. Традиционното присъствие на Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров" ще се реализира с вокален концерт на Дуо "Колаж" и инструментални провокации на Камерен ансамбъл "Силуети".

Фестивалът се организира от сдружение „ВиаПонтика -2010" с председател Красимир Ранков, с изключителното съдействие на Община Балчик и ДКИ КЦ "Двореца". Входът за всички събития е свободен.

Старт на осмото издание на студентския форум ще бъде даден в 20.00 часа, на открита сцена в кв."Левски", с концерта „Вричане в обич" на Фолклорен ансамбъл „Тракия" - Пловдив.