1550 кубични метра газ е лимитът на Добрич
1550 кубични метра газ е лимитът на Добрич / netinfo

Лимити за потребление на синьо гориво са одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката за цялата страна. За град Добрич това количество е 1550 кубични метра, което е с 450 куб.м. по-малко от вчера. Това стана ясно на заседание на Областния съвет за сигурност и управление при кризи за координация на институциите и службите, които имат отношение към прекъсналото газоснабдяване. Поканени са били кметовете на засегнатите общини – Добрич и Генерал Тошево, представители на Булгартрансгаз, Е.ОН, НЕК, Гражданска защита, РИО, РИОКОЗ.

В Генерал Тошево е осигурено алтернативно гориво за седмица, като има готовност за допълнителни доставки. Булгартрансгаз съблюдава параметрите, в които се употребява газ, за да се спазва ограничителния режим, стана ясно на срещата.

От Е.ОН са потвърдили и пред областния управител, че имат готовност да поемат повишена консумация на електрическа енергия в разумни граници. Националната електрическа компания отчита това потребление като нормално и дори с 2-3 процента по-ниско от миналогодишното, като припомня за бедствената ситуация със снеговалеж през 2007-ма.

Районният център по здравеопазване няма вариант за отопление с алтернативно гориво, но в Многопрофилната болница има газоподаване, а ДКЦ-тата имат решение с отопление на течно гориво.

От Гражданска защита отчитат, че в Добричка област няма опасни производства на газ или такива, при които могат да възникнат аварии заради липсата на синьо гориво.

Областният съвет е взел решение до 10 януари да бъде извършена проверка във всички училища и обществени сгради за състоянието на аварийното захранване.

Бе пояснено, че лимитът от 1550 кубични метра газ за град Добрич засега обезпечава ползването от битовите абонати. Отправя се апел към гражданите и юридическите лица да спазват ограниченията и пестеливо да изразходват енергията.