131 са одобрените проекти за подпомагане на полупазарни стопанства
131 са одобрените проекти за подпомагане на полупазарни стопанства / DarikNews.bg, архив

131 бизнесплана са били разработени в Добричка област през 2011 г. чрез Службата за съвети в земеделието по мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, съобщи пред Дарик Маринела Георгиева - координатор на офиса на службата.

Мярката е за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране. Всички заявления за подпомагане, подадени в Областната разплащателна агенция, са били одобрени. На базата на тези 131 проекта в земеделските стопанства в Добричко са влезли близо 197 хил.евро. 

Защитените проекти през предходната 2010 година по същата мярка са били 34 за 51 хил евро. Георгиева обяснява рязкото увеличение на броя с все по-голямото количество информация за ПРСР, която достига до все повече земеделски производители. Заслуга за това имат и организираните от Службата за съвети в земеделието информационни кампании, участието на службата в изложения и посещенията на служителите й в земеделските стопанства. „Няма друга мярка, която така добре да задоволява възможностите и да покрива изискванията за кандидатстването на дребните производители", коментира Георгиева.

През миналата година е имало най-голям интерес за подпомагане на трайни насаждения /орехи, лешници/, овощни градини /праскови, ябълки/, лавандула и др. Пчеларите също са проявили интерес към мярката. По нея един производител получава по 1500 евро годишно в продължение на 5 години. Проекти за полупазарните стопанства ще бъдат приемани за финансиране и през 2012 и 2013 година. Мярката е възможност да се възроди средното и дребното земеделско производство в Добруджа, заяви Маринела Георгиева.

През миналата година 1070 земеделци са потърсили помощ в офиса на Службата за съвети в земеделието. От своя страна служителите са посетили и консултирали 240 земеделски стопанства в региона.