1123 зрелостници се явяват на втора матура в Добричко
1123 зрелостници се явяват на втора матура в Добричко / Sofia Photo Agency, архив

Днес се провеждат вторият задължителен държавен зрелостен изпит за зрелостниците и националното външно оценяване по математика след 7 клас.

От 1164 зрелостници в Добричка област на изпита днес са се явили 1123-ма, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Матурата на дванадесетокласниците започна в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 различни предмета. И тази година най-много младежи от региона - 339 са предпочели  втора задължителна матура по география. 250 зрелостници са пожелали да се явят на  матура по биология, 207 по английски. На зрелостен изпит по математика се явяват 76 младежи, 18 са избрали матура по физика, 8 по химия, 10 по френски и по един  испански и руски.

Вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит на абитуриентите бе изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката в 6.45 ч. Изтегленият номер на варианта  важи за изпита по всеки предмет.

1561 са седмокласниците в региона, които днес трябва да се явят на изпита по математика. Той е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

В 9.00 ч. бе изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-ми клас. Изпитът ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор.  Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.