10 са опасните детски площадки в Добрич
10 са опасните детски площадки в Добрич / netinfo

В 10 детски площадки в Добрич има опасни за децата съоръжения. Това е констатирано след проверка на всички детски площадки в междублоковите пространства на града, съобщи зам.-кметът по териториално устройство арх. Пламен Ганчев. Предстои опасните съоръжения да бъдат демонтирани.

В Добрич има около 35 места за детски площадки. На много от тях обаче има само останки от люлки или катерушки. Дори площадки, оборудвани през последните 2-3 години, вече са разграбени, коментира арх. Ганчев. На практика функциониращите детски кътове в града са около 22.

Проверките на детските съоръжения в града са извършени в рамките на националната кампания „ Безопасно лято на детските площадки”, която се провежда под патронажа на еврокомисаря Меглена Кунева.

Екипи от инспектори на комисията за защита на потребителите и представител на общината са инспектирали дали има счупени люлки, лошо закрепени съоръжения или такива с остри ръбове. Проверявано е още дали са подходящи настилките, както и има ли безопасно разстояние между отделните катерушки и люлки. Констативният протокол от проверките ще бъде готов до два дни.

Междувременно община Добрич има готовност да монтира по още едно съоръжение за игра в четири детски площадки. Избрани са места, в които сега съществуващите люлки и катерушки се поддържат в добър вид. По този критерий нови играчки ще бъдат поставени зад Окръжния съд, около блок №1 в кв.”Добротица”, в района на училище „Димитър Талев” и по ул.”Самарско знаме”.