10 осъдителни присъди по дела със СРС-та за миналата година в Добрич
10 осъдителни присъди по дела със СРС-та за миналата година в Добрич / Дарик Добрич

През миналата година в Добричкия окръжен съд са приключени 10 дела, по които са използвани специални разузнавателни средства и по всичките са издадени осъдителни присъди, съобщи председателят на съда Енчо Енчев. Той изнесе и данни за броя на исканите и дадени разрешения за използване на СРС-та през изтеклата година.

Общо 476 искания за прилагане на специални разузнавателни средства  са получени в Добричкия окръжен съд за 2010-та година. Издадени са 474 разрешения, а  две от исканията са получили отказ. 206 от дадените разрешения са за подслушване, 54 за наблюдение и две за белязани банкноти. В останалите 214 случая съдът е издал  разрешения са издаване на  разпечатки от мобилния и интернет трафик.

СРС-та са използвани спрямо 132-ма души от Добричка област като двама от тях доброволно са дали съгласие за това. В Окръжния съд не са постъпвали искания за използване на специални разузнавателни средства за хора от други области, уточни съдия Енчев. 

Той не пожела да  коментира конкретни дела и хората, за които са прилагани СРС-та, тъй като по думите му тази информация представлява държавна тайна по закона за защита на класифицираната информация.

Данните за  последните години показват увеличение  на броя на използваните специални разузнавателни средства. През 2007-ма те са били 99, през 2008-ма  само 82, през  2009 разрешените СРС-та са станали 474 и през 2010-та  474. От началото на тази година вече са издадени 20 нови разрешения за използване на СРС-та. Зад всяко искане за СРС стои тежко криминално престъпление и всички издадени от Добричкия окръжен съд разрешения са отговаряли на закона за специалните разузнавателни средства, отбеляза Енчо Енчев.