Златното момиче на шахмата е носител на приза „Шанс за таланта 2019“

Златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова стана носител на приза „Шанс за таланта 2019“
Златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова стана носител на приза „Шанс за таланта 2019“
 
В навечерието на най-българския празник 24 май Фондация „Шанс за децата и природата на България“ отличи най-талантливите на България. Церемонията по тържественото награждаване се състоя в Гранд хотел и СПА „Приморец“, в град Бургас на 19.05.2019г. от 17:00ч.
Най-големият млад талант на България в шахмата - Нургюл Салимова, 9 клас, СУ "Васил Левски", гр. Опака стана носителка на Големия приз - "Шанс за таланта 2019", Фондацията поема изцяло разходите на българската надежда за участието и в Европейското първенство по шах за жени, което ще се проведе през ноември 2019 в Монте Карло.
Индивидуални парични награди получиха млади таланти от цялата страна, завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката, музиката и литературата - Константин Радостинов Башиков, 4 клас от Музиклано училище "Проф. Панчо Владигеров", гр. Бургас за особени успехи в сферата на музиката, Ясен Пламенов Пенчев, 7 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово за отлично представяне на републикански и международни олимпиади, конкурси, състезания, в сферата на математиката, Виктор Ивайлов Кожухаров, 10 клас, МГ "Баба Тонка", гр. Русе за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на информатиката и информационните технологии,  Стефани Веселинова Ангелова, 10 клас, Първа езикова гимназия, гр. Варна за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на литературата и Денис Исметов Мустафов, 10 клас, ПГМЕТТ "Христо Ботев", гр. Шумен за иновативен проект в областта на науката и технологиите.
„В България има много таланти! С отпускането на индивидуални награди искаме да накараме младите таланти на България да се гордеят с постиженията си и да откроим успехите им в дадена област като победа заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. Затова проектът "Награди, стипендии и отличия" вече девет години възнаграждава и стимулира не само талантливите, а и изявяващите се деца – тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги доказват в състезания с други“, сподели Лилиана Славова, Председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.
Наградени бяха още и финалистите от V-тия Национален литературен конкурс на тема „Моето писмо към България“, както и финалистите от V-та Областна олимпиада по информатика и информационни технолии. Двата престижни и етаблирани форума за изява са създадени и реализирани от Фондацията, откриваща и развиваща дарбите и способностите на българските деца.
Годишният празник на таланта премина с много детски усмивки, с бурни аплодисменти и препълнена зала, а магията на българската музика в изпълнение на фолклорна формация „Зеленика“ към центъра за млади таланти в Бургас звуча специално за всички гости.