Започна освобождаване на неправомерно заетите общински жилища
Започна освобождаване на неправомерно заетите общински жилища / netinfo
В ход е процедура по освобождаване на неправомерно заетите общински жилища в Бургас. На техните ползватели предварително се изпращат уведомления да освободят съответния имот, съобщиха от Общината. 

В приемния ден на кмета Димитър Николов много граждани оспориха изпратените до тях покани за освобождаване и потърсиха начин пребиваването им да бъде узаконено. В някои от случаите ставаше въпрос за семейства, които са си плащали редовно наема, но са обитавали десетилетия наред общинските жилища без настанителна заповед.

Характерен е казусът със сем. Кирякови от к-с “Меден рудник”, които ползват общински апартамент от 1990 г. Те имат три деца, но всичките са на възраст над 18 години. “Общината не подарява апартаменти и не ги дава за доживотно ползване. С предимство при настаняване са младите семейства с малки деца”, за пореден път припомни Димитър Николов.

Ползвателите на общински жилища трябва всяка година да актуализират документите си, за да могат общинските служители да преценяват и подреждат кандидатите в групи, според техните нужди. Разбра се, че има и граждани, настанени с устна заповед, на които е обещавано, че по-късно ще им бъдат подготвени съответните документи.

Наследените нередности в отдел “Жилищна политика” се поправят своевременно, тъй като за всяка от тях сметната палата назначава глоби на Община Бургас.