прокуратура
прокуратура / DarikNews.bg, Архив

Пет прокуратури ще бъдат закрити и превърнати в териториални отделения на Районната магистратура в Бургас. Това реши Висшия съдебен съвет. Под шапката на Бургас минават Средец, Несебър, Поморие, Малко Търново и Царево. Предложението за окрупняване бе прието с гласовете на седем от десетте членове на ВСС. Другият вариант Несебър, Поморие и Средец да преминат към Районна прокуратура-Бургас, а тези в Малко Търново и Царево да останат самостоятелни, заради спецификата на работата им - евентуалният имигрантски натиск, касаещ двете прокуратури и увеличаването на престъпността в Районна прокуратура-Царево през летния сезон, получи една три гласа За.

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че на предното заседание на ВСС, където бяха изслушани всички заинтересовани страни, бяха изказани притеснения, че ако всички са под една шапка, няма да се реагира правилно при евентуален имигрантски натиск. Той припомни и това, че Районна прокуратура-Несебър се възпротиви на обединяване. Членът на ВСС Георги Кузманов се застъпи за първия вариант като обясни, че няма да има проблем командированите от Районна прокуратура-Бургас прокурори в Средец и Поморие да си останат към Районна прокуратура-Бургас. Калина Чапкънова обаче бе против първото предложение и изказа притесненията си за това.

Според нея, ако пет прокуратури се обединят в една, това ще затрудни работата на Районната прокуратура в Бургас. Тя заяви, че ще трябва да се поемат документите от всички пет прокуратури, които ще се закрият, а и допълнителните служители, които трябва да се прехвърлят в Районна прокуратура-Бургас няма да има къде да бъдат настанени поради вече пълната Съдебна палата. Чапкънова настоя да се отчетат особеността на районните прокуратури в Царево и Малко Търново, където е засилен имигрантския натиск. Решението на ВСС трябва да бъде гласувано и от пленума. Висшите кадровици приеха единодушно промените да станат факт от 1 януари 2020 г.