/ iStock
Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо английски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в Република България. 

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 28 юни в апартамент в бургаския квартал "Сарафово", е направил опит умишлено да умъртви съпругата си, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото бе гледано с видеоконферентна връзка с обвиняемия от болничната стая в УМБАЛ – Бургас, където е настанен за лечение.

В съдебно заседание прокуратурата поддържа искането си за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Защитата на мъжа поиска от съда да му бъде наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Окръжен съд - Бургас констатира, че от материалите по досъдебното производство може да се направи предположение за съпричастност на мъжа в извършването на деянието, в което е обвинен. Престъплението е тежко, предвижда се наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Според съда е налице и другата предпоставка, визирана в Наказателния кодекс, а именно, че ако е на свобода, обвиняемият може да извърши и друго престъпление.

"Този извод се извежда от механизма на извършване на деянието, извършеното брутално, жестоко нападение на собствената му съпруга, с нанесени многобройни прободни рани.
Безспорно се установява, че пострадалата и обвиняемият са във влошени семейни отношения, което е довело и до настоящия инцидент между съпрузите", казва в мотивите си съда.

От друга страна, реалната опасност да се укрие се презумира и съгласно НПК, тъй като престъплението, в което е обвинен, предвижда наказание не по-малко от 10 години "лишаване от свобода".

Въпреки налични данни по досъдебното производство за влошено здравословно състояние на обвиняемия към настоящия момент, предвид обстоятелството, че същият е самонаранил и себе си, Окръжният съд  счете, че в условията на затвора са налице условия за провеждане на лечение на задържани лица със здравословни проблеми и може да му се осигури адекватно лечение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.
БТА