Ветеринарни лекари: Безплатно чипиране на кучета нарушава два закона
Ветеринарни лекари: Безплатно чипиране на кучета нарушава два закона / netinfo
Ветеринарни лекари: Безплатно чипиране на кучета нарушава два закона
64133
Ветеринарни лекари: Безплатно чипиране на кучета нарушава два закона
  • Ветеринарни лекари: Безплатно чипиране на кучета нарушава два закона

Безплатното чипиране на кучета нарушава членове от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност - обяви д-р Пламен Конов - председател на Българския ветеринарен съюз в Бургас.
Според него идентификацията на домашни любимци е от компетентността единствено на Агенцията по безопасност за храните, която води регистър на всички видове животни.
Поставянето на микрочипове е регламентирано от тази държавна структура, а цената им варира от 6 до 15 лв. на пазара.
Ветеринарите твърдят ,че безплатното поставяне на чипове е вид субсидирана услуга към собствениците на луксозни домашни любимци и че тя се осъществява с парите на данъкоплатците.
Д-р Конов цитира член 147 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който постановява, че „чиповете" за идентификация се поставят от ветеринарни лекари, които имат регистрирана медицинска практика.
В кампанията за безплатно ципиране е предвидено идентификаторите да бъдат поставяне от мобилна ветеринарна лаборатория, но от бургаската структура на съюза на ветиринарите твърдят, че до момента няма лицензирана такава на територията на община Бургас.

повече подробности можете да чуете от интервюто с д-р Конов в звуковия файл от