Великден в Бургас
Великден в Бургас / netinfo

Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи тържествената Великденска литургия в най-големия християнски храм в Бургас „Св.Св Кирил и Методий”. Пасхалната служба „Да посрещнем заедно Възкресение Христово”, която ще започне на 18 април от 23.30 часа ще бъде излъчена на две видеостени. Те са с размери 4 на 3 метра и ще бъдат разположени от двете страни на църквата. По този начин бургазлии, които не успеят да влязат в храма ще могат да наблюдават случващото се вътре. От общината съобщиха, че на 18 април вечерта ще бъде ограничен и достъпът на автомобили до площад „Кирил и Методий”, където се очаква да се съберат доста хора.
Общинските прояви за светлия празник започват с украсяване на главната улица „Александровска”. Хартиени цветя и балони ще има от двете страни на улицата. Празничен вид ще придобият и откритите сцени и Морската градина в района на открита сцена „Охлюва”.
На площад „Тройката„ на 16, 17 и 18 април от 11.00 до 12.00 часа, в шатра, представяща различни художествени занаяти, майстори сладкари ще демонстрират как се месят козунаци. На 16 април от 13.30 часа, отново на „Тройката”, ученици от СОУ „Кирил и Методий” ще изрисуват с религиозни сюжети декоративно яйце, 1.50 високо и 1 метър широко.
На Великден много хора се струпват на Централните бургаски гробища. Стълпотворението привлича роми, които тарашат джобове и гробове. По този повод кметът Николов се обърна за съдействие към Бургаската жандармерия. За опазване на реда и имуществото на гражданите жандармерия и общинска полиция ще осигурят засилено присъствие в района на гробищата по време на празничните дни.