Лекари от отделението "Уши, нос, гърло" (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода.

Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината, каза Юлия Андреева от пресцентъра на болницата.

Родителите на 2-годишната Мелиса разказват, че случаят е от 5 юли, когато са дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то започнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, но направената часове след това в болница снимка на коремните органи не е показала наличие на чуждо тяло.

БГНЕС

"Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло", разказа бащата Ахмед Чолев.

БГНЕС

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. Направена е отново снимка на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

БГНЕС

"Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход", посочват лекарите.

В отделението УНГ често спасяват деца със заседнали монети или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация, заяви Андреева.

Медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

2-годишната Мелиса вече е изписана от болницата.
БТА