/ iStock/Getty Images
Въздушните обработки срещу комари в Бургас вече се извършват със земеделски дрон. Алтернативният вариант се приложи след забраната на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" за използване на мотоделтапланер при такива въздушни обработки, поради близостта на Атанасовското езеро и езерото "Вая" до Летище-Бургас, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. 

"В езерото "Вая" успешно беше извършена ларвицидна обработка с лодка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Атанасовско езеро обаче няма как да се обработи по вода, защото е плитко. Така земеделският дрон се оказва изключително ефективен вариант за извършване на обработки в недостъпните с наземна техника територии.

Със своето здраво и издръжливо тяло и резервоар от 30 литра, дронът може да обработи до 160 декара за един час. Снабден е с прожектор и двойна камера за предаване в реално време, което позволява обработките да се извършват рано сутрин и в тъмните часове на денонощието", обясни Минчев. 

Земеделският дрон успешно може да се използва и за дезинсекционни обработки срещу гъсеници на бялата американска пеперуда, посочиха от общината.
БТА