/ ThinkStock/Getty Images
Трима българи бяха осъдени в Лондон за трафик и експлоатация на трансексуални във Великобритания, съобщиха от пресслужбата на Специализираната прокуратура.

Елеонора Василева, Илия Михайлов и Мариян Василев са получили съответно 11, 10 и 3 години затвор. Властите в Албиона вече са направили искане за депортирането им у нас. 

Разбиха частна клиника, търгувала с органи на похитени хора

Тримата са задържани в Бургас и Лондон след едногодишна разработка на разследване на британските полицейски органи, ГДБОП, следствения отдел на Специализираната прокуратура, с подкрепата на Европол и Евроджъст. 

трафиканти на транссексуални

Данни от разследването сочат, че групата действала от 2017 г.  Под прицела им били  основно транссексуални от България, на които обещавали по-добър живот на Острова. Сред жертвите им имало и травестити от трети страни, сочат данни от разследването. 

От летището "компаньонките" директно били транспортирани в квартири - по четирима или петима на един адрес, където според инструктажа, трябвало  да проституират без почивен ден, да продават кокаин на клиентите и да плащат по 70 паунда седмичен наем за жилището.

Те нямали право да напускат адресите, забравено им било да ползват медицински услуги, а необходимите им консумативи трябвало да купуват на петорна цена единствено от Елеонора. 

Тя отговаряла за набирането и транспортирането им, наемането на жилища за работа и публикуването на обяви в сайтове за сексуални услуги. Елеонора прибирала и по 300 паунда депозит (като гаранция за еветнуални щати, нанесени от транссексуалните), а парите обикновено не връщала.

Жертвите били принудени да работят за групата минимум два месеца.  В случай, че все пак, че решат да преустановят "трудовите си правоотношения", трябвало да дадат двуседмично предизвестие.

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

Илия бил отговорен за снабдяването на групата с кокаин, за налагането на глоби на „работещите“ - обикновето между 500 и 1000 британски лири, както и за държането им в подчинение чрез физическо насилие над тях или чрез заплахи с насилие над техните близки в България. Когато някой от проституиращите трябвало да бъде наказан физически, останалите били карани да присъстват и да гледат - като превантивна мярка. 

Илия Михайлов

Мариан осъществявал прекия контрол върху "компаньонките" и събирането на заработените пари - по 2-3 пъти дневно от всеки. По договорка на „работещите„ се полагали 50 на сто от заработените пари и бакшишите, но заради налагани глоби и удръжки те получавали значително по-малко от част от тях.

Печалбата групата инвестирала в недвижими имоти в Несебър, Пазарджик и с. Кошарица, както и в луксозни автомобили във Великобритания. Регистрирала фирми в Лондон и в с. Кошарица 

Мариян Василев

Тримата използвали множество банкови сметки в Лондон. Само от сметка на Елеонора били направени над 200 плащания за обяви в сайтове за сексуални услуги. При задържането на Илия и Елеонора в ползвано от тях жилище санамерени и иззети тейзър, метален бокс и сгъваема метална палка, лична карта на една от жертвите, 5 г кокаин.

Иззети са и два леки автомобила - BMW 520 DM Sport Auto и Porsche Cayenne.