/ / iStock/Getty Images
Трима българи са осъдени от Лондон съд за сексуална експлоатация след съвместно разследване на британските служби, Специализираната прокуратура и ГДБОП, информираха от Спецпрокуратурата.

Присъдите за тримата са съответно 11 години за Елеонора В., 10 години за Илия М. и 3 години лишаване от свобода за Мариан В., за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транссексуални български граждани с цел сексуална експлоатация във Великобритания, и други престъпления.

Разбиха частна клиника, търгувала с органи на похитени хора

След близо едногодишна работа на съвместен екип за разследване тримата са задържани в Лондон и Бургас.

На Елеонора В. и Илия М. е наложена и 15-годишна забрана за "купуване на самолетни билети за други лица, наемане на повече от едно жилище, транспортиране на лица, извън тяхното семейство, създаване на профили в сайтове за запознанства или рекламиране на сексуални услуги, директен или индиректен контакт с жертвите, свидетелствали срещу тях".

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция


Доказателствата по делото сочат, че част от самите участници в групата преди години са били жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. От 2017 г. те започнали да набират жени и транссексуални българи с обещания за работа и по-добър живот в Лондон.

От летището ги транспортирали до наети от групата квартири, където да живеят по четирима или петима и да проституират без почивен ден, допълва "24 часа".

Жертвите трябвало да плащат от заработеното по 70 паунда седмичен наем за жилището, нямали право да напускат адресите и да ползват медицински услуги. Били принуждавани да предлагат и продават на клиентите си кокаин, а необходимите им консумативи трябвало да купуват на петорна цена единствено от Елеонора В. Тя отговаряла за набирането и транспортирането на жертвите, наемането на жилища за работа и публикуването на обяви в сайтове за сексуални услуги. На нея жертвите били длъжни да дадат и по 300 паунда депозит (като гаранция за евентуални нанесени от тях щети), който обикновено не се връщал.

Били принудени да работят за групата минимум два месеца, като при напускане трябвало да дадат двуседмично предизвестие. Илия М. бил отговорен за снабдяването на групата с кокаин, за останалите били карани да присъстват и да гледат. Мариан В. осъществявал прекия контрол на проституиращите и събирането на заработените пари – по 2-3 пъти дневно от всеки.  По договорка на „работещите„ се полагали 50 на сто от заработените пари и бакшишите, но заради налагани глоби и удръжки те получавали по-малка част от тях.

Така групата придобила значителни средства, от които инвестирала в недвижими имоти в Несебър, Пазарджик и с. Кошарица (5 на брой), както и в луксозни автомобили във Великобритания. Регистрирала фирми в Лондон и в с. Кошарица (край Несебър), ползвала множество банкови сметки в Лондон. Само от сметка на Елеонора В. били направени над 200 плащания за обяви в сайтове за сексуални услуги.

Сводниците от Бургас склонявали проститутки със секс записи (СНИМКИ/ВИДЕО)

При задържането на Илия М. и Елеонора В. в ползвано от тях жилище са намерени и иззети тейзър, метален бокс и сгъваема метална палка, лична карта на една от жертвите, 5 г кокаин.

Иззети са и два леки автомобила – BMW 520 DM Sport Auto и Porsche Cayenne. Показания по делото са снети от шест жертви на сексуална експлоатация от групата, част от които са разпитани по видеоконферентна връзка от съдебния състав по делото в Лондон. Установени са жертви и от трети страни, които не са намерени във Великобритания и България.
 
След произнасяне на присъдите на участниците в групата британските власти са изпратили съобщение за откриване на процедура за депортиране на осъдените за изтърпяване на наказанията им в България.