/ netinfo
Ако правителството ни изгони руски дипломати, то това ще се отрази негативно на туристическия сезон, категорични са от БСП - Бургас

„Още в петък правителството изрази отношението си по случая „Скрипал”, но последвалите действия показват, че той все още не е окончателно решен. Особено, след като ястребите на антируската позиция, каквито са г-н Цветанов и г-н Плевнелиев, продължават с натиска си върху българското правителство за промяна на позицията”, каза областният лидер на БСП-Бургас Стойко Танков на брифинг с представители на левицата от приморските общини. На него участие взе и народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев.

НАТО назова условията за възобновяване на диалога с Русия

Социалистите изразиха мнение, че ако българското правителство промени позицията си по случая „Скрипал“ и изгони руски дипломати, то това ще се отрази негативно на туристическия сезон по Черноморието.

„Народното събрание така и не намери воля за една обща декларация, както ние предложихме. За пореден път  ПГ на ГЕРБ доказа, че те са превърнали парламента във функция на правителството и, вместо парламентът да действа като независим орган, те чакат да видят какво решение ще вземе Бойко Борисов.

Сами може да си представите, ако България беше експулсирала  руски дипломати, това как щеше да се отрази на предстоящия сезон по Черноморието. Тази тема е изключително чувствителна” – заяви Николай Тишев.

Посланик предупреди: Експулсирането на руски дипломати може да доведе до нова Студена война

Около 4800 студия и апартаменти са закупени от руски граждани в Поморие, посочи местният представител на БСП Славей Канариев. „Аз не мисля, че ако  бяха предприети по-крути мерки спрямо руски дипломатически лица, руснаците няма да намерят начин да подскажат на техните туроператори какво да направят и накъде да се насочат” – коментира той.

По неофициални данни, около 40 000 имота по Черноморието са закупени от руски физически и юридически лица. Постоянно живеещите са около 3000 – допълни от своя страна Стойко Танков.

„Важно е не само колко са постоянно пребиваващите руски граждани и колко имоти  са закупени. Тези имоти са оборотни. Тези, които са ги закупили, изпращат приятели и близки. Говорим за много по-завишена бройка туристи, които бихме загубили.

Тереза Мей: Руската заплаха не зачита граници

България не е в позиция да влиза конфликт с Русия по този казус, тъй като това ще се отрази на туризма в морските общини, така както се случи, когато отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати” – подчерта Аспасия Порожанова – представител от БСП - Созопол.

„ Притесненията от спада на туристическия сезон са основателни, защото туристът не е само този, който идва и се настанява.  По-притеснителното е за тези, които живеят постоянно тук и имат собственост по нашите общини, защото те имат навика да си ги преотстъпват.

Борисов привика в София посланика ни в Москва

Хората, които са по тези жилища, са далеч по-платежоспособни от  туристите, които се настаняват по хотелите, и големият стокооборот е точно от тях. Напоследък се забелязва недоверие в тях, смятат, че ги лъжем. Настроението им е променено. Руският човек трябва да разбере, че ние не мислим лошо за него, но липсата на становище на Народното събрание по случая „Скрипал” е доста трудно да обяснение” – заяви общинският председател на БСП – Несебър Димитър Топалов.