Точили гориво с кранчета тип Шило
Точили гориво с кранчета тип Шило / netinfo

 

Задържаната престъпна група е крала бензин посредством кранчета тип „Шило”и изведен и замаскиран под земята маркуч с дължина 730 метра, са установили криминалистите. Върху продуктопровода, на определена дълбочина, се монтирали механизмите и горивото се източвало близо до брега на езерото «Мандра», съобщиха от пресцентъра на МВР. 

В хода на разследването спецполицаите стигнали и до 14 участници в престъпната схема. Под наблюдението на прокуратурата вчера е била проведена и спецакцията. При извършените претърсвания от жилищни сгради, вили, пристройки към тях и автомобили, ползвани от задържаните, са открити и иззети множество свредла, маркучи за високо налягане, кранчета от типа, монтиран върху продуктопровода, спирателни кранове, пластмасови туби с гориво.

Намерени са още цигари без бандерол и марихуана. При оглед в местността «Висок баир» край Бургас е открит аналогичен кран „Шило”. Установено е, че групата има връзка с разливите на 6 и 8 декември в района на кв. «Горно Езерово», за което има образувани досъдебни производства във Второ и Четвърто РУП за повреждане на продуктопровода и нанасяне на големи екологични щети.

В качеството си на обвиняеми са привлечени 10 от участниците в престъпната група – Р.К. /37г./, А.А. /27г./, Ж.Ж./30г./, И.К./31 г./, К.И./32г./, Д.И. /29г./, М.Т. /31 г./, К.П. /36 г./, С.С. /28 г./ и М.А./35 г./. Всички те са криминално проявени, а Р.К. и А.А. са записали в биографията си и по една условна присъда за кражби на горива през 2009 г.

Предстои заседание в Бургаски окръжен съд по искането за определяне на постоянна мярка «задържане под стража» спрямо участниците в организираната престъпна група.