Мина Царево
Мина Царево / БГНЕС
Пилотът Михайло Матюшенко ръководил бригадата "Призракът на Киев"
Петцифрен код и ДНК анализи и експертизи са разкрили самоличността на украински пилот, чието тяло е открито в морето край Царево в края на лятото. За случая разказа днес Христо Илчев, началник сектор "Издирване" към Областната дирекция на МВР- Бургас. 

Тялото на украинския военен пилот е било с парашут; престояло е във водата поне два-три месеца, в напреднал стадий на разложение.

"Влязохме във връзка с командващия Въздушните сили на Украйна. Изпратиха ни данни за оборудването на техните самолети и на пилота, като ни насочиха към местата, на които трябва да видим от оборудването белези и цифри, които отговарят на типа самолет и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим петцифрения код, който беше почти заличен от водата и окислението. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в рамките на два-три дни успяхме да установим кой е пилотът", разказа Илчев. 

"Техен военен самолет СУ-124, който е с двама пилоти, е бил свален в района на Змийския остров пред Одеса, някъде в Черно море, вследствие на което двамата пилоти катапултират. Пилотът, който намерихме, е с отрязани крайници, вследствие на неправилен катапулт. Най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като не се намериха и установиха други следи от нараняване по тялото. Направихме среща с представители на Украинското посолство, съдействаха за ДНК анализ от дъщерята на починалия и потвърдихме самоличността", обясни Илчев.

Оказва се, че това е полковник Михайло Матюшенко с позивната "Дядо". Той е ръководил бригадата "Призракът на Киев".

Това съобщи Илчев, след като бе награден за цялостната му дейност по противодействие на нелегалната миграция през българо-турската граница. 

Директорът на местната полиция комисар Калоян Калоянов каза, че в Бургас отбелязването на професионалния празник на българската полиция преминава под знака на трагичния инцидент със загиналите при инцидент с мигранти полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев. На церемония пред сградата на ОДМВР бе отдадена почит към паметта на двамата униформени, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

"Мъчителен е моментът, в който осъзнаваме каква тежка загуба претърпяхме на 25 август тази година. Загубата ни бе повече от огромна. Бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев бяха едни от нас – с огромната си енергия, борбеност и изключителен професионализъм, всеотдайни и сърцати мъже, за които думите "чест" и "достойнство" не бяха празни фрази. Днешният празник посвещаваме на тях – двамата бургаски полицаи, които имахме честта да познаваме и за които можем да кажем само най-добрите и най-сърдечните думи, каза старши комисар Калоянов.

С минута мълчание полицаите отдадоха почит към загиналите си колеги.