Божо Кравата
Божо Кравата / Лалка Димитрова
Специализираната прокуратура внесе днес обвинителен акт срещу Божидар Кузманов-Кравата и още девет души по обвинение за участие в организирана престъпна група, профилирана в убийства рекет, наркоразпространение и сексуална експлоатация. Криминалната структура  действала в районите на Слънчев бряг, Несебър и Банско преди да бъде разбита след безпрецедентна акция на полицията през юни 2016 г.

До масовите арести се стигна след стрелбата срещу Димитър Желязков – Очите в ресторант  „4 You“ в Слънчев бряг, когато бе убит гардът Александър Алексиев, а самият той бе ранен.  Като директен извършител на покушението е обвинен Тодор Славов Други двама от групировката- Радослав Димитров и Георги Иванчев са подведени под наказателна отговорност за опита за убийство на Димитър Желязков.

Държавното обвинение посочва, че бандата опитала със силови методи да контролира търговци и таксиметрови шофьори, а по инициатива на Кравата туроператори са били принуждавани да водят клиенти в заведенията, стопанисвани от фирми на подопечните му Данаил Петков и Николай Иванов.

В хода на съдебното следствие за разпит ще бъдат призовани 121 свидетели и още над 30 експерти.

Очаква се до дни Специализираният наказателен съд да насрочи дата за процеса. Делото трябваше да започне още преди няколко месеца, но спецсъдът го върна обратно в прокуратурата заради процесуални нарушения.

Божо Кравата бе задържан на 19 октомври 2016 г., след като сам се предаде в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. В момента е на свобода срещу парична гаранция. Именно той е сочен за лидер на групировката.