Дезинфекция на всички църковни храмове в Бургас бе извършена от общински служители. Използваният препарат е най-подходящ, тъй като не е опасен за хора и животни, и е щадящ специфичните повърхности в храмовете като икони, свещници и др.
Дезинфекция на всички църковни храмове в Бургас бе извършена от общински служители. Използваният препарат е най-подходящ, тъй като не е опасен за хора и животни, и е щадящ специфичните повърхности в храмовете като икони, свещници и др. / Снимка: Община Бургас
Община Бургас ще осигури онлайн излъчване на службата във вечерта на Възкресение Христово от храм „Св. св. Кирил и Методий“, както и на църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък. Този ангажимент пое днес кметът на Бургас Димитър Николов по време на срещата с духовните представители на различните официални вероизповедания. Положихме доста усилия да не се допусне масова зараза в Бургас. И не трябва да ги обезсмисляме. От вас зависи нашите досегашни усилия да не станат безпредметни. Струпването на хора по време на предстоящите светли празници може да застраши здравето и живота на много хора", подчерта Николов. И допълни: "Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно тази безопасност“.
 
На срещата присъстваха представители на Българската православна църква, на Западно- и Източнокатолическия обряд, евангелските църкви, Арменската църква и мюсюлманската общност.
 
 Духовните водачи получиха указания от директора на РЗИ – Бургас доктор Георги Паздеров и от директора на ОД на МВР гл. комисар Радослав Сотиров. Комисар Сотиров припомни заповедта на министъра на здравеопазването за мерките срещу разпространението на болестта. И бе категоричен, че МВР ще осъществява стриктен контрол за спазването на разпоредбите.
 
Община Бургас е осигурила дезинфектанти, с които свещениците от православните храмове в града ще обработват върбовите клонки, свещите и иконите. Още днес ще бъдат поръчани и стикери за земята, които ще указват правилното спазване на необходимата дистанция между хората.
 
 Общинският щаб е осигурил защитни шлемове за всички бургаски свещеници. Отец Севастиян припомни последни последния призив на сливенския митрополит Иоаникий към енориашите да останат по домовете си и да отправят своите молитви оттам. Отец Севастиян допълни, че бургаското православно духовенство ще спази всички изисквания на Националния и Общинския щаб. Миряните ще влизат и излизат от храмовете от различни места, за да се избегнат струпвания. От Общинския щаб са осигурени за всички храмове диспенсъри, препарати и дезинфекционни стелки.
 
 Представителите на католическите църкви заявиха, че техните служби ще се извършват при заключени врати и ще се излъчват онлайн. Протестантските църкви също се осъществят онлайн излъчване, което традиционно правят всяка година, и ще провеждат своите събрания онлайн. Те предложиха да се направи общ молебен от всички вероизповедания за справяне с кризата.

И от Арменската църква са подготвени за посрещането на Великден тази неделя. Те ще осигурят пропускателен режим, който ще позволява допускането само на двама души в храма.
 
 Шерафет Мехмед припомни призива на главния мюфтия към мюсюлманите за забраната на вечерните молитви в джамиите. Молитвеният дом в квартал „Победа“ е със забрана за посещение.
 
 Утре предстои среща на кмета на Бургас със свещениците от бургаските православни църкви, полицията и РЗИ за по-детайлна организация на мерките в Бургас.