Свещени амулети за кмета на Несебър от израелски артисти
Свещени амулети за кмета на Несебър от израелски артисти / netinfo

Кметът Николай Димитров бе дарен от израелски участници на фестивала „Съзвездия в Несебър" със свещени амулети, които да закрилят него, семейството му и Несебър. Жестът на внимание се състоя минути преди старта на последния концерт от арт форума и то след специална и настоятелна покана от страна на гостите да се срещнат с градоначалника. Кметът от своя страна поднесе на гостите представителни подаръци, свързани с Несебър. След това се състоя разговор, в началото на който Николай Димитров приветства доброто представяне на израелците и сподели, че два пъти е посещавал родината им и се е запознал на място с тяхното впечатляващо културно-историческо богатство. Кметът информира гостите, че при срещи с експосланика на Израел - Шаул Камиса-Раз, и почетния консул в Бургас - Орлин Мандов, са обсъждани идеи за съвместни културни събития, както и развитие на отношенията между Несебър и израелския курорт Ейлат. Повече от година, със съдействието на гореспоменатите дипломати, между кмета на община Несебър и неговия колега от известния курорт на Червено море - Ейлат, тече активна кореспонденция с цел постигане на сътрудничество в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения. Кметът информира още, че Несебър е предпочитана дестинация от техните сънародници и в тази връзка той им сподели, че тази година общината посрещна първите израелски туристи на 31 март и то със специален ритуал на летище Бургас. Гостите от своя страна изразиха своите добри впечатления от фестивала и благодариха за отделеното време за среща от страна на градоначалника, въпреки натоварената му програма. Те заявиха готовност да участват отново на форума в Несебър, който им е донесъл толкова положителни емоции. Веднага след края на срещата започна последният концерт от програмата на „Съзвездия в Несебър".
Само ден преди това бе емоционалният финал на конкурсната част, когато се състоя церемония по награждаване на отличените. Организаторите споделят, че това издание е събрало на една сцена изключително талантливи и артистични участници, които са превърнали форума в един истински празник на изкуствата. Големите отличия от неколкодневните надпревари на полето на таланта си поделиха участници от Украйна, Грузия, Израел, Беларус, Полша и Казахстан. Бяха раздадени специални награди на община Несебър за вокален педагог (Галина Лещенко - Кривой Рог, Украйна), за хореограф педагог (Ольга Половецкая - гр. Кириат Моцкин, Израел), за майсторско изпълнение в раздел народни танци на Ансамбъл "LAVRA" - Тбилиси, Грузия и за съхраняване на българските традиции на Танцов колектив „Веселия"- Суворово, Украйна. Имаше и специални награди на Общински детски комплекс- Несебър, които бяха в няколко категории: в направлението вокал - забавна и естрадна песен награда спечелиха Антон Чекаль - Кривой Рог, Украйна; Сандро Фартсваниа - Тбилиси, Грузия, както Якуб Голъшни - Хожув, Полша. Специална награда на ОДК за майсторско и артистично представяне взе Данил Шишкин - Алмати, Казахстан. Няколко бяха и Гранд при наградите: за цялостно представяне -Шоу группа „МОЛОДОСТЬ" - Кременчуг, Украйна; за вокал - забавна и естрадна песен - Студио „Forte" -Минск, Беларус, за хореограф - народни танци - Ансамбъл "ЦИСКАРИ" - Зугдиди, Грузия, и за хореография - съвременни танци - Хореографски ансамбъл „АЯЛОТ ХАНЕГЕВ"- гр.Беер-Шева, Израел.
Поредното издание на Международния арт фестивал „Съзвездия в Несебър" събра талантливи творчески колективи и изпълнители от 11 страни - Армения, Беларус, България, Грузия, Израел, Казахстан, Латвия, Молдова, Полша, Русия и Украйна.
И тази година по традиция фестивалът започна с пъстро дефиле на децата и ръководителите по провлака на Несебър, след което под звуците на всеки химн на страните - участнички бяха издигнати и националните флагове. Официално приветствие към насъбралите се развълнувани деца отправиха зам.-кметът Иван Гургов и Михаела Георгиева, директор на ОДК - Несебър. Участниците от всички 11 държави показаха какво могат в конкурсните раздели музика, хореография, изобразително изкуство и нестандартни форми на младежко творчество - групови и солови изпълнения на циркова акробатика, илюзионисти, жонгльорство, пантомима, мода и други.
По традиция в един от фестивалните дни бе организирана срещата в Конферентен център „Сочи" в града на ЮНЕСКО между ръководството на община Несебър, в лицето на зам.-кмета Иван Гургов, и ръководителите на групите, участващи във фестивала. След като гостите изразиха своите впечатление от проявата, изказаха благодарност за добрата организация и обещаха на другото издание пак да участват. Специален песенен поздрав към домакините поднесе мъжка хорова група от Грузия, която си спечели и заслужени аплодисменти.
Арт фестът бе организиран от община Несебър, Национален дворец на децата и Общински детски комплекс - Несебър, и се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров.