Спортното училище в Бургас празнува 35 години
Спортното училище в Бургас празнува 35 години / netinfo
35 години от създаването си празнува днес спортното училище в Бургас “Юрий Гагарин”. В специализираните паралелки се обучават ученици по всички спортове - плуване, художествена гимнастика, лека атлетика, борба, силови спортове, бокс, гребане, колективни спортове - футбол, волейбол, баскетбол, колоездене.

През 1973 година училищният звънец приветства 100 ученици, разпределени в 4 паралелки, начело с първия директор Панайот Влаев. В началото се практикуват само 8 спорта, а днес те са вече 13, съобщават от училището.
И в миналото и днес възпитаниците на училище „Юрий Гагарин” са извоювали множество отличиния на състезания в Европа и по света.

„През изминалата спортно състезателна година учениците са спечелили 234 медала от вътрешни състезания и около 75 медала от международни турнири. Съотношението между постигнати спортни резултати и броя на учениците е около 320 отличия спрямо 400 ученика, заяви зам. – директорът Янчо Павлов. Изключително сме доволни, че общината ще инвестира в нова сграда за училището. За в бъдеще това ще допринесе за още по големи успехи, допълни той.

Предвиденият терен за строеж на учебното заведение е в зона "А" на комплекс “Меден Рудник” и това ще бъде първото изцяло новопостроено училище в Бургас, за последните години.